Draaginsigne Veteranen.


Veteranenspeld

Het Draaginsigne Veteranen is onder veteranen ook bekend als Veteranenspeld. Het Draaginsigne Veteranen of de Veteranenspeld is geen militaire onderscheiding, zoals bijvoorbeeld een herinneringsmedaille dat wel is.

Iedere veteraan krijgt automatisch het Draaginsigne Veteranen. Het draaginsigne staat symbool voor de waardering voor het risicovolle werk dat veteranen in het verleden als militair in naam van de samenleving hebben verricht. Het Draaginsigne Veteranen is een ontwerp van Piet Bultsma. De gestileerde zwaardschede heeft een opvallende V-vorm die symbool staat voor de begrippen veteraan, vrede en veiligheid.

 

Veteranen in dienst van Defensie ontvangen het draaginsigne van hun commandant. Postactieve veteranen die het insigne nooit hebben ontvangen, kunnen deze alsnog aanvragen bij het Veteraneninstituut via het Aanvraagformulier Veteranenpas. Postactieve veteranen die wel een veteranenpas hebben ontvangen, maar geen Draaginsigne Veteranen, kunnen deze aanvragen bij het Veteraneninstituut.

 

Hoe wordt het draaginsigne veteraan gedragen?

Het draaginsigne veteraan wordt alleen op burgerkleding gedragen en niet op het militaire tenue. Het draaginsigne behoort aan de linkerkant, ter hoogte van de revers gedragen te worden. Indien op de linker revers een koninklijke onderscheiding prijkt, wordt het draaginsigne aan de rechterkant gedragen.

 

tekst defensie voorschrift 2018 hoofdstuk VERBODEN

 

Veteranenspeld

In het kader van erkenning en waardering werd aan een veteraan - voor de definitie aanpassing - bij het verlaten van de dienst, mits uitzendervaring, de Veteranenspeld uitgereikt. Tegenwoordig wordt de veteranenspeld na de 1e uitzending uitgereikt. De Veteranenspeld is primair bedoeld om de veteraan herkenbaar te laten zijn als hij of zij in een anoniem civiel tenue loopt. De Veteranenspeld is dan ook geen onderscheiding (daarvoor heeft men de herinneringsmedaille in diverse vormen ontvangen) maar een versiersel dat de status van de drager/draagster weergeeft als deze niet als veteraan herkenbaar is door een andere uitmonstering zoals tenue of onderscheiding. In geval

men het uniform draagt valt dit altijd onder de werking van het tenuenvoorschrift en hiervoor is defensiebreed bepaald dat hierop niet de Veteranenspeld wordt gedragen, met als motivering dat de Veteranenspeld juist bedoeld is voor die situaties waarin men niet als uitgezonden

(oud) - militair herkenbaar is. Het is derhalve niet toegestaan voor oud militairen de Veteranenspeld op het DT te dragen.

Het bovenstaande is een defensiebreed afgestemd standpunt.

 

Insigne kapot?

Indien veteranen een kapot draaginsigne hebben, kunnen zij deze opsturen naar het Veteraneninstituut. Onder vermelding van het registratienummer, naam en adresgegevens krijgen zij kosteloos een nieuw draaginsigne toegestuurd. Het is ook mogelijk om het kapotte draaginsigne langs te brengen op het Veteraneninstituut. Na overhandiging van het kapotte insigne ontvangt de veteraan kosteloos een nieuwe.

 

Insigne vervangen

Indien geen kapot draaginsigne kan worden overhandigd, bedragen de kosten voor toesturen van het nieuwe draaginsigne 7,50 euro voor de steekspeld en 7,60 euro voor één met een pinsluiting. De kosten zijn inclusief verzending en kunnen worden overgemaakt op gironummer NL65INGB000 9522698 t.n.v. Stichting het Veteraneninstituut te Doorn, o.v.v. Draaginsigne en naam, adres en registratienummer van de veteraan. Indien het draaginsigne persoonlijk wordt opgehaald, bedragen de kosten 5,00 euro.

 

Klik hier voor de adres gegevens.

 


Draaginsigne als speld
Draaginsigne als speld
Draagspeld heeft twee soorten sluitingen
Draagspeld heeft twee soorten sluitingen
Draaginsigne als pin
Draaginsigne als pin


Diverse variaten op het officiële draaginsigne.