Zilveren Roos / Anjer.


De 'zilveren roos' is een verzilverde broche, bedoeld als blijk van waardering van de uitgezonden militair voor die persoon die tijdens de uitzendperiode het meeste voor hem of haar heeft betekend.

 

De Minister heeft besloten de zilveren roos ter beschikking te stellen aan die veteraan die nog steeds een relatie heeft met degene die tijdens de uitzending het belangrijkste voor hem/haar was en deze destijds niet heeft gekregen.

De veteraan reikt vervolgens zelf het erkenningsteken uit aan die persoon die tijdens de uitzendperiode het meeste voor hem of haar heeft betekend

 

 

De zilveren roos is in 1994 door de landmacht geïntroduceerd als eerbetoon aan het thuisfront.

Op initiatief van de Unifilvereniging en gesteund door het Veteranen Platform heeft de Nederlandse Minister van Defensie besloten 'het roosje' ook ter beschikking te stellen aan die veteraan die nog steeds een relatie heeft met degene die "tijdens de uitzending het belangrijkste voor hem/haar was en deze roos toen niet heeft gekregen". De veteraan van ongeacht welk krijgsmachtdeel kan voor één missie de 'zilveren roos' aanvragen. 

 

Tot oktober 2014 werd aan de achterban van deze militairen een enkel of een dubbel roosje uitgereikt.

Het dubbele roosje werd uitgereikt als de militair twee (of meer) keren was uitgezonden namens de Commandant Landstrijdkrachten.


Eerste uitvoering 1994.
Eerste uitvoering 1994.
Dubbele roos uitvoering.
Dubbele roos uitvoering.
Tweede uitvoering.
Tweede uitvoering.
Derde uitvoering.
Derde uitvoering.

De veteraan kan, ongeacht welk krijgsmachtdeel, voor één missie de 'zilveren roos' aanvragen met behulp van het webformulier van het Veteraneninstituut.

aanvraagformulier-zilveren-roos 



Het “roosje” is na 20 jaar vervangen door een andere broche door een gelijk uitziende pin. Een “anjer”.

De “anjer” is namelijk het symbool van de veteraan, immers iedere uitgezonden militair is bij terugkeer veteraan. Het bladgedeelte van de broche/pin vormt een V van Veteraan, maar ook van Vredesmissie.

 

In juli 2014 werd toestemming verkregen tot vervanging,

waarbij de “anjer” nu krijgsmachtbreed wordt uitgereikt namens de Commandant der Strijdkrachten (CDS).